Vi får se vad som är prat från Trumps sida och vad han verkligen kommer att genomföra. Jag tror att man skall ta honom på allvar. Jag tillhörde dem som skrämdes över till ja-till Nato från att ha varit för ett alliansfritt Sverige. Men nu sitter vi här med en allierad som både vill ta över Grönland och Panamakanalen. För att inte tala om allt annat som Trump säger att han vill göra. Jag tror att man skall ta honom på orden. Ett av hans första beslut är att lämna Parisavtalet. Hans politik tvingar oss att skärpa oss. Stå upp för Parisavtalet , öka stödet till Ukraina, försvara små staters rättigheter……
Nu håller jag på och drejar 40 små tekannor. Jag gör dem 10 i taget. Väger upp 10 klösar med 650 gr lera. Drejar en. Sätter upp måttställningen med två pinnar som jag drejar mot för rätt diameter och rätt höjd. Och drejar sedan de nio andra. Drejar 10 lock och 10 pipar på klös, från samma lerklump.
Locken måste passa i mått och ha en kant som går ner i kannan så att locket inte ramlar av. Piparna skall vara avsmalnande
Nästa dag så drejar jag en chuck. Tänk er en rak cylinder som jag trycker in midjan på. Sen sätter jag ner kannorna i chucken och beskickar bort så mycket lera som jag törs. Först botten upp, sedan vänder jag på den. Jag vill att kannorna skall vara så lätta som möjligt.
Jag drejar 10 knoppar. Beskickar locken och passar in dem i kannan, fäster knopparna och gör ett hål i locket med ett litet rör så att kannan skall hälla jämnare genom att trycket utjämnas när man häller upp téet.
Så är det dags för pipen. Först slår jag till en jämn yta där pipen skall fästas. Det går också att skära till pipen så att den passar kannan men det är svårare. Jag måste dock skära till pipen med en sickel. Det är dock lättare att skära rakt för att den skall vinkla mot kannan än att skära till för att passa en rund form. Jag trycker pipen mot kannan för att se att den passar och att pipens kant är i jämnhöjd med teet när kannan är full. Jag ristar runt pipen för att märka ut var den skall sitta, tar ett litet rör och gör ett antal hål i kannan. De skall släppa igenom teet men låta bladen stanna kvar. För att fästa pipen så ristar jag i kannan och lägger på slicker, uppblött lera som fungerar som klister. Jag rullar små korvar som jag lägger på vid skarven och gör en snygg anslutning. Arbetet med pipen avslutas genom att jag drar kanten så att den vässas och kan ”skära av” teet när man häller. Pipen skall också gärna luta lite nedåt i kanten.
Den vanligaste frågan när det gäller tekannor är: ”Häller den bra?” Och det finns massor med åsikter om hur man gör den perfekta pipen.
Pipen måste vara vass för att skära av strålen när man slutar hälla.
Pipens avslutning måste luta lite nedåt och undersidan får inte var bullig, då släpper inte sista droppen.
Pipen får absolut inte vara som en trumpet.
De små hålen i kannan skall ha minst fyra gånger så stor sammanlagd yta som pipens mynning för att få till ett tryck när man häller.
Pipen skall skäras något snett ner till höger när man håller kannan så att pipen pekar bort från den kropp, för att kompensera att den rör sig under bränning och vrider sig tvärtemot det håll den snurrat när man drejar den.
Men det är inte alltid som verkligheten svarar upp mot teorin. Och kannan häller bra fast den inte borde.
Sist gör jag ett handtag, eller hänkel som det heter på keramiska. När jag drar en hänkel så vill jag helst att leran skall vara lite för hård för att dreja. Då bjuder den bäst motstånd. Att dra en bra hänkel är lika svårt som att dreja. Jag formar en klump lera till en avlång klump. Tar den i vänster hand. Blöter högra handen och drar nedåt så att klösen blir längre och smalare. Så småningom börjar trycka så att leran blir plattare. När den är tillräckligt lång så kniper jag av den och lägger den åt sidan. Ristar för att markera fästpunkter. Lägger på slicker, formar och trycker fast hänkeln.
Till sist putsar jag kannan med en svamp för att få bort alla ojämnheter och göra hänkelns fästpunkter snygga, signerar kannan i botten och ställer den på tork.
Det tar betydligt längre tid att montera kannan än att dreja den. Om jag monterar 8-10 tekannor på en dag så har jag gjort ett bra dagsverke.