Just nu pågår en utställning på Nacka konsthall med verk av Peter Linde

Han bor och arbetar i Saltsjöbaden. Första gången jag lade märke till honom var när jag på 90-talet  såg en skulptur i Bofills båge  på Söder i Stockholm, Commedianterna. En man står på händerna och spänner sig för en kvinna som avvaktande tittar på. Hon kanske är en del av cirkus eller akrobatsällskapet. Det är en vacker skulptur som utstrålar humor  och sensualitet. Utanför Kungliga biblioteket stötte jag sedan på Hjalmar Söderberg i brons med ett par röda handskar. 

   Mest känd är kanske Peter Linde för Zlatanskulpturen i Malmö som vandaliserades och fick flyttas. I mina ögon är han tillsammans med Hertha Hillfon och Torsten Renqvist  en av våra allra största konstnärer. Ingen kan som han skulptera en naken kropp så naturtroget. Men bäst är han när vi får möta Karin Boye, Hjalmar Söderberg, Lindes fru Sian eller något barn i en vardaglig situation. 

   På utställningen möter jag återigen gycklaren som står på händer men i ett annat sällskap och så finns där Zlatan när han gör sin berömda cykelspark som styrde bollen i mål. Jag tror det är mot England någon gång på 90-talet. 

   Jag är full av beundran. Utställningen pågår till den 27 april. 

Idag öppnade butiken igen

 Den har varit stängd sedan strax före jul, dvs inga fasta öppettider men det går att komma till den om jag är här. Julförsäljningen gick så pass bra  att det var utplockat och jag måste få tid att fylla på. Butiken ligger i anslutning till verkstan i bottenvåningen av vårt hus och är som en egen liten lägenhet  med kök, toa och dusch. Under sju år hyrde vi ut den till flyktingar och folk som skiljt sig och måste ha någonstans att ta vägen. 

   Så under pandemin ordnade jag en utomhusbutik mitt i vintern. Några bockar och skivor utanför verkstan och det kom betydligt fler än väntat. Då föddes idéen om butiken. Jag har öppet tre dagar i veckan med fasta tider, torsdag – lördag kl 10-15. Övriga tider är det öppet enligt överenskommelse, dvs folk ringer och frågar om de kan komma. Nu skulle jag inte vilja vara utan butiken. Jag får en möjlighet att exponera vad jag vill, när jag vill och det kommer faktiskt folk och handlar. Riktigt många. Och det är en väldig skillnad att få behålla hela försäljningssumman (ja, staten skall naturligtvis ha sin skatt) mot att bara få hälften som när man säljer i andra butiker. (Staten får givetvis sin del av det också). 

   Mellan 1995 och 2005 var jag i G-studion i Gustavsberg. Det var jättekul och socialt. Men det kom inte så många och handlade när man satt i en lokal tre trappor upp i en fabrik. Vi hade våra framgångsrika julförsäljningar då huset var fullt av folk. Men det räcker inte att sälja för 40 000 kr en helg eller två om året. Du måste få in minst det dubbla varje månad för att få en anständig lön när omkostnader och skatt är betalda. 

   Om du skall leva som krukmakare så rekommenderar jag varmt att skaffa en lokal där du syns och kan sälja direkt. Det betyder mycket för möjligheten att få in tillräckligt med pengar.  Visst man blir lite låst. Torsdagar och fredagar så jobbar jag ändå och kan passa butiken samtidigt. Det kommer enstaka besökare, ibland ingen. Den mesta försäljningen sker på lördagar, Och för att inte bli helt låst varje lördag så har jag tagit hjälp. Jag har en lärling och några assistenter i verkstan. Och ett av villkoren för  att få vara i min verkstad är att man står en lördag i månaden i butiken. Så jag passar butiken en lördag i månaden och de andra tre, fyra lördagarna kan jag göra vad jag vill. Starta en butik!

Alla hjärtans dag

Jag är nog lite för gammal för att köpa gelehjärtan och uppvakta min älskade med. Vi älskar varandra ändå. Men visst. En dag för kärleken kan man inte protestera emot. 

    Jag beskickar 30 skålar. Ibland är det härligt att bara dreja utan plan. Jag väger upp klösar på 500-600 gr ungefär och prövar olika former, leker, försöker hitta linjen, som saxofonisten söker tonen. Nu är det dags att beskicka. För att få fram olika nyanser ur glasyrerna så målar jag några med engobe, dvs uppslammad lera. Jag tar porslinslera och får då en kritvit engobe och en rödbrännande järnhaltig lera och får en mörkröd engobe. Engoben skall vara tjock som grädde ungefär och siktas i en 40 mesh – dvs ganska gles -  sikt. Det ger olika bakgrund till glasyrerna och därmed skiftningar i färgen. 

   På kvällen bokklubb. Vi är åtta mogna män som träffas ungefär var femte vecka och löser världsproblemen , en del egna problem, snackar om allt och inget och diskuterar den bok vi läst. Det är ett bra gäng. Några har jag känt sedan tonåren och några har jag lärt känna  genom bokklubben. En av oss är värd och bjuder på mat och vin. Värden får också enväldigt bestämma bok till nästa gång. Förra gången bestämde Stefan att vi skulle läsa Hissen i Saigon av Thuân. Ingen av oss har riktigt gått igång på boken eller förstått den riktigt. Men diskussionen lyfter alltid böckerna några snäpp. Tillsammans knäcker vi gåtorna och ser saker från ett annat håll. Bokklubbskväll är en av månadens bästa kvällar.   

I morse svävade två havsörnar över fältet utanför verkstan

Stora, mäktiga. Först runt några varv sedan lät de vindarna föra dem västerut och in mot stan. 

Trots det vackra vädret råder en tung stämning inom mig. Trump gör väntat nog som han har sagt att han skall göra och det skapar oro i världen och i själen. Nu verkar han förråda Ukraina, och öka hotet mot Europa från Ryssland. Hans handgångne man, Elon Musk, som är världens rikaste man, har sett till att världens fattigaste som fått en skärv från USAID nu blir av med den. Det enda som är gott i detta är att Europa måste ta sig samman, enas och forma en självständig politik. 

Beskickade assietter och allt annat som jag drejade igår. 

På eftermiddagen gick jag till gymmet för första gången på flera månader. Det borde ingå i utbildningen för alla som tänker att de skall leva som krukmakare. Förr eller senare så får man problem med armar och axlar. Det enda som hjälper är att träna. Jag har flera gånger varit ganska illa däran. Ett tag kunde jag inte lyfta armarna, och inte simma bröstsim när jag badade för att jag helt enkelt inte  kunde sträcka fram armarna. Men med träning så släpper det. 

Det är i alla fall några som läser vad jag skriver för jag får en del frågor

En av de frågor som jag fått gäller en grön glasyr som jag använt sedan 80-talet. Det var en av de  första glasyrerna som jag blandade. Jag hittade den i Bernard Leachs bok A potter’s book, och den kallas Copper red. Den blir röd om man bränner den reducerande – men är då ganska knepig – och grön om man bränner den i en elektrisk ugn. Receptet ser ut så här: fältspat 55, krita 22, kvarts 14, tennoxid 3 och kopparoxid 2. Den skall brännas till kägla 9 eller 10, dvs 1260-1280 grader. Jag använder finsk fältspat FFF, men det går säkert med någon annan. 

Bernard Leach har i några procent blymönja, men jag struntar i den. Jag har aldrig annars sett att man har skulle använda bly i en stengodsglasyr. Förutom att det är giftigt så förångas det innan glasyren når topptemperatur. Jag tror att han använt bly för att glasyren att smälta ut lättare. Jag måste medge att jag faktiskt har provat och det blev ett vackert resultat. Men även utan bly så är det en vacker glasyr. Man kan lägga i några procent zinkoxid om man vill att den skall smälta ut lättare. 

Kurs

Den här terminen har jag tre kurser. Jag har haft kurser i 30 år som en viktig del av min försörjning. För att det är ett trevligt sätt att träffa människor och få dela med mig av den glädje som jag känner inför keramiken. Vanligtvis så har eleverna väldigt olika förkunskaper och jag ger inga bestämda uppgifter. Jag visar och eleverna jobbar med det som de vill göra. Några kämpar med att lära sig centrera. Andra med att sätta ihop olika sektioner till stora krukor. Det som är speciellt med den här kursen är att det bara handlar om tekannor. Det betyder att de som kommer hit har hållit på ett tag. Många har egen verkstad. 

    Jag började med att visa hur man drejar en ”kropp” till tekannan. Locket kan antingen ligga på en hylla en halv centimeter ner eller ovanpå kanten. Vi gick igenom hur man gör det. Skall locket ligga på en hylla så måste man spara lera till kanten så att det finns något att göra hylla av. Locket måste måttas in  och helst ha en kant på ca 2 cm som sticker ner i kannan. Eller så gör man en ”sko” som sticker under kanten och håller fast locket när man häller. Locket drejas i allmänhet upp och ner. Pipen skall vara avsmalnande och inte för bred i mynningen. Vanligtvis så skär jag till mynningen lite snett och då ökar kantens area. 

   När allt är drejat så får det torka så att det blir läderhårt, dvs fuktigt men inte mjukt. Det brukar ta över natten även om sakerna täcks löst med en plast. Jag drejar då en ”chuck” – en form som jag kan sätta ner kroppen i och försöker beskicka, svarva , bort så mycket som möjligt. Man vill inte att kannan skall vara tung redan innan det är te i den.  Jag drejar en liten knopp till locket och måttar in den. Det skall finnas någon millimeters glapp mellan locket och ”kroppen”.  För att få det att passa så beskickar man bort det som är överflödigt. Pipen skall sitta så att kanten är i höjd med nivån på teet i kannan. Först bankar jag till en platt yta där pipen skall sitta. Sedan skär jag till pipen så att pipen ”reser” sig, ristar ett märke var den skall sitta samt gör hål för teet innan jag fäster den. Jag avslutar med att skära till pipens mynning med en japansk sickel. Lite snett uppåt. Och lite snett ner till höger, när pipen är bortvänd, för att den ofta vrider sig under bränningen mot den riktning den drejades i, oftast motsols. 

   Det där med pipen är det svåraste. Det finns rekommendationer för hur man gör en bra pip som häller och inte dräller. Den skall vara vass och skära av flödet. Den får inte vara för tjock undertill så teet kan klamra sig fast vid kannan. Trycket från kannan , antalet hål som bestämmer flödet,  måste vara så stort att det rinner bra. Och ändå kan det vara så att en droppe klamrar sig fast vid kannans pip. Vassa kanter och keramik går inte så bra ihop. De chippas lätt och glasyren gör dem rundare. Ett knep kan vara att lägga lite fett på undersidan av pipen för att hindra teet från att fästa vid kannan och drälla när man häller.  

    Om jag vill ha en dragen hänkel, ett handtag i lera, så drar jag det och fäster det. Eller så gör jag fästpunkter för bambu eller rottinghandtag. Jag köper mina från tougeishop.com i Japan.

   Jösses vad de jobbade. Tyst, koncentrerat. Och under helgen producerades många fina tekannor. Betydligt bättre än vad jag hade väntat mig. I vanliga fall så låter jag eleverna göra färdigt sina saker under måndagskvällen, men den här gången kom de indroppande under hela måndagen och till slut stod ett trettiotal kannor på tork.  

   Jag tyckte att det blev en lyckad kurs. Jag hoppas att eleverna också var nöjda.

 

Radion står på

Ibland vill jag hålla verkligheten på avstånd. Men det kan också kännas som ett svek. Att inte delta, inte bry sig – hur tungt det än kan vara att ta in omvärlden. Det är väl bra att vi inte spekulerar för mycket. Rykten får snabba fötter. Men jag tycker att det verkar vara ett dåd som riktas mot invandrare. Och det skulle jag kalla ett terroristdåd, men polisen och regeringen vill inte ta det ordet i sin mun det här sammanhanget av någon anledning. 

   Beskickar och drejar vidare, men det där saliga ruset är borta. 

   På fredag eftermiddag hjälper Klara mig att ställa i ordning inför helgens kurs i att deja tekannor. Vi städar, plockar undan och tar fram alla åtta drejskivor. Klara kör fram lera. Jag handlar mat till luncherna. 

Jag måste ta en paus från tekannorna

Och bestämmer mig för att dreja saker till butiken som öppnar om 11 dagar. Där är det ganska utplockat. Drejar koppar, pastaskålar, salladskålar, äggkoppar, kannor, fat. Det går snabbt och bra. Allt flyter på.  Verkstan fylls med saker. Vet inte var jag skall ställa sakerna till slut. Underbart. Musiken fyller verkstan och jag bara drejar. 

    Blir abrupt väckt ur mitt rus när jag sätter på radion. En galen terrorist har skjutit en massa människor på en skola i Örebro. 

Min generation är på väg att lämna scenen

En efter en. Vi är några som gör vårt bästa för att hänga oss kvar. Andra har gått ut bland kulisserna. Nya stjärnor har gjort entré. Vi är i slutet av tredje akten och problemen har börjat torna upp sig. Jag tror att fjärde akten blir förfärlig, och sen får vi se hur det slutar i den femte akten. Om hjälten dödar draken eller om alla dör. 

   Vi som föddes efter kriget, på 40-, 50- och början av 60-talet  växte upp under en tid av hopp och ständigt framåtskridande. Allt verkade bara bli bättre. Det fanns ett hot om kärnvapenkrig, men det verkade så otroligt. Och 1989 föll muren och nu skulle allt bli bra.

Nu är situationen en helt annan. Vi är alla lite skakade av utvecklingen och tärs av oro inför framtiden.  

   Själv är jag snart 73. Jag jobbar på, försöker leva som tidigare, men känner, inte utan en viss sorg,  hur livet förändras.  

 Idag begravs min gamle arbetskompis Samuel. Han föddes i juni 1945 och dog i slutet av 2024. Vi lärde känna varandra på Ordfront på 70-talet. Jag hade läst en artikel i Författarnas tidskrift om ett kollektiv i Småland som tryckte och gav ut viktiga böcker. Jag tyckte det lät toppen och sökte mig dit.  Det kom att bli ett av dessa livsavgörande beslut. Jag hade ju börjat jobba med lera, varit praktikant hos min faster. Men därutanför fanns världen och jag ville förändra den. Göra den mer rättvis. 

    Efter en kort sejour i Småland så blev jag erbjuden jobb i tryckeriet när Ordfront flyttade till Stockholm i början av 1973, först som falsare och sedan som tryckarlärling. En av dem som jag lärde känna då var Samuel. Social, alltid nyfiken, omtänksam och med humor. 

   Nu när 2024 gick över till 2025 så tänkte jag på honom mycket. Det var 50 år sedan vi åkte till Helsingfors över nuåret 74/75. Vi hamnade på en fest med 300 finska maoister som ville att vi skulle uppträda. Vi sjöng Gräsänklingsblues, men de ville höra något mer i stil med Framåt kamrater.. 

    Några dagar in i januari sänds SVTs tillbakablickande program om 1975. Fyra minuter in i programmet så går Samuel från höger till vänster i bild. Det tar bara några sekunder. Jag messar hans son Pelle och berättar. Och får snabbt ett svar att Samuel dött några dagar före nyår av den lungsjukdom han lidit av det senaste decenniet. 

  Så idag blev det Samuels dag med begravning i Vällingby kyrka och minnesstund. 

Fortsätter med tekannorna medan jag lyssnar på Är detta en människa?

Han beskriver kampen för överlevnad under de vidriga omständigheter som lägret erbjöd. Hur var och en tvingas slåss för sin egen överlevnad och vad det gör med en människa. 

På kvällen kunde jag öppna ugnarna. Allt blev bra utom några av de stora tekannorna i temmoku, som är matt bruna. Oxblodsglasyren har också en dragning åt brunt. Överreducerat?

Livet består inte bara av arbete

Ibland även av koloskopi. Förra sommaren fick jag ont i magen. Jag har haft problem med magen sedan jag var liten. Men den här smärtan kändes annorlunda. Så jag kontaktade vårdcentralen. Jag har oerhört tacksam för den vård vi kan få. Första gastroskopi, en slang genom strupen. Inga problem, allt var bra. Och idag koloskopi. En slang  från andra änden efter att ha ätit laxermedel. Inga problem där heller. Oerhört lättad.

När jag kom ned i verkstan strax efter sju så var ugnen på 576 grader

Jag satte på fläkten och stängde luckorna i ugnstaket. Vid 11-tiden var ugnen uppe i 850 grader och det var dags att sätta på gasbrännarna. Allt var klart vid 15-tiden. Det är alltid lite oroligt när man bränner med gas. Ugnen måste ses till med jämna mellanrum, och gastrycket justeras. Ytterdörren står öppen för att få in tillräckligt med luft när fläktarna går på max.  När bränningen är klar infinner sig ett lugn.

   Det blev en bra arbetsdag. Jag drejade tekannor och några stora fat.  Klara, min assistent, glaserade tekannor, blandade glasyr och gjorde glasyrprover. 

   När elgasugnen var klar så gick Naberugnen på. Nu glasyrbränner jag kursdeltagarnas saker och några av mina tekannor. Min glasyrbränning i oxidation, dvs i elugnen,  ser ut så här:

3 timmar till 400 grader. 

6 timmar  till 1270 grader.

30 minuters utjämning, dvs ugnen står på 1270 grader. 

   Jag programmerar ugnen och trycker på start. Vid ca 400 grader stänger jag ventilerna som släpper ut fukten från glasyrerna. Sedan sköter allt sig själv. Om två till tre dagar kan jag tömma ugnen. 

Drejar tekannor. 

Idag kom boken Chinese Glazes med posten. Det skall bli oerhört intressant att läsa den. Jag kommer att återkomma med reflektioner. Första skall jag läsa kapitlet om järnoxid i glasyrer. Det är min favoritoxid, om man nu kan ha en sådan. Järnoxid kan ge en hel palett av färger beroende på vad man blandar den med och hur man bränner den. Dessutom är den billig och förhållandevis ofarlig. 

Orolig natt

Svårt att sova. Vaknade av båtarnas mistlurar. Vi bor några hundra meter från inloppet till Stockholm och när dimman ligger tät så tutar båtarna. 

   Glaserade tekannor och satte elgasugnen. Blandade glasyr. På kvällen var senaste kursen här och glaserade sina saker. De får bränna några föremål i reduktionsugnen. Den är packad nu och går på kl 3 i natt.  

   Idag är det Förintelsens minnesdag. Jag lyssnar en del på böcker när jag jobbar. Och idag så börjar jag lyssna på Primo Levis Är detta en människa?. Skakande. En bok som alla borde läsa någon gång i livet. 

Jag har lagt ut en bild på instagram från min utställning på Kaolin 2021

Bilden visar en gul servis och är tagen av Karin Björkquist. Texten berättar om att jag börjat skriva dagbok om mitt arbete.  Jag har fått några frågor om glasyren. Det är en gul matt glasyr som jag hittade när jag jobbade som drejlärare på Folkuniversitetet, som kallas Gul ax. 

Fältspat 50
Krita 3,5
Kaolin 22
Dolomit 22,5

 + Tennoxid 5
Rutil 3

   Det är rutilen som gör glasyren gul. Annars blir den vit. Om man vill ha en blank yta ovanpå så kan man dubbelglasera och lägga en transparent blank glasyr  ovanpå. Du får experimentera lite så glasyren inte blir för tjock och rinner. 

   Gul ax är väldigt lik en vit matt glasyr i Emmanuel Coopers bok om glasyrer, nr 154. 

Fältspat 50
Krita 5
Kaolin 20
Dolomit 25

+ Tennoxid 10

Båda glasyrerna blir fina mot en mörk lera. Eller om du målar din ljusa lera med en mörk engobe. Du slammar helt enkelt upp en mörk lera med vatten och siktar den i en 40 mesh sikt och målar på den ljusa lera som du använder. 

Idag är det 110 år sedan Märta Sedvall gifte sig med Karl Filip Forsberg

Hon var 18 år och dotter till baptistpastorn August Sedvall och hans fru Amanda född Nyberg. Han var 23 år född i Sundborn och son till pigan Anna Stina Krusberg, fader okänd. Så småningom gifte hon sig med körsnären Karl Fredik Forsberg i Falun. 

    Farmor och farfar träffades på Bibelskolan i Örebro, tre år tidigare. De var båda djupt religiösa, och duktiga på att teckna och måla. Farfar var skräddare. Och nio månader och två dagar efter bröllopet föddes deras son Roland. Sedan kom det 13 barn till under 23 år. Min pappa var nummer två. Detta har skildrats i en dokumentärfilm av min farbror Lars Lennart Forsberg, som heter Min mamma hade 14 barn, som han fick en guldbagge för år 2000 . 

   Jag är ödmjukt tacksam för att jag har fått växa upp i och är en del av denna stora släkt. 

   Jag tänder ett ljus för farmor och farfar.    

En krukmakare måste ha bra lera

 Och det kan vara stor skillnad på lera och lera. Jag jobbar med minst fem olika sorter, fyra olika stengodsleror och en porslinslera. Varje lera har sin karaktär och glasyrerna blir väldigt olika. 

   Stengodslera bränns till över 1200 grader. Den sintrar, smälter, under den sista delen av bränningen. Det gör att slutresultatet blir en hård produkt som håller bättre än lergodslera. Lergodset bränns till strax över 1000 grader och dess sintringsperiod är så kort att man inte kan utnyttja den utan att riskera att skålen smälter.

   I över 35 år har jag använt en lera som heter 1109 och tillverkas av Potclays i Stoke on Trent, England. Den är lite sandig, och väldigt stabil att dreja med, vilket gör den väldigt populär på kurserna. Speciellt för 1109 är också att den innehåller lite järnprickar som syns när leran glasyrbränns – till 1250-1280 grader. 

   Jag jobbar med flera restauranger. Och när kockarna från en av dem var här så sa de:

  • VI vill inte ha sådan där lera med prickar i. 

  • Ok. Varför inte då? 

  • Jo för nu försöker industrin härma det handgjorda uttrycket och då jobbar de med lera med prickar för att folk skall tro att det är handgjort. Och då kan ju folk tro att våra tallrikar inte är handgjorda.

   Sen har jag en lera från Valentine Clays som heter Earthstone Original. Den är väldigt ljus, nästan vit och ger en lugn, ”prickfri”, bakgrund till glasyrerna. När jag var på kurs hos David och Margaret Frith i Denbigh i norra Wales så använde de Earthstone och jag blev förtjust. Den är behaglig och återger glasyrer på ett bra sätt. 

    Jag har också en röd stengodslera CS770, som jag köper från Cebex. Det är något med mörka leror som gör att en del glasyrer, inte minst vita framträder på ett vackert sätt. Nackdelen är att den inte tål mer än 1250 grader, sedan börjar den bubbla sig. 

   Vi var många som sörjde när fyleleran tog slut. Det är en mörk lera med speciell karaktär som bröts i Fyledalen. För ett tiotal år sedan så slutade Fyleverken sin verksamhet. Kvar fanns en hög lera som fraktades till Gotland där paret Nobling renade  och gjorde i ordning den. Nu är högen slut, men jag har en flera tunnor med torr fylelera som jag skall återvinna. 

   Jag jobbar också med porslin. Här har jag hittat en porslinslera som heter Audrey Blackman porcelain. Porslin kan vara väldigt svårt. Det går att dreja riktigt tunt. Glasyrerna kan bli fantastiska mot det vita porslinet, men det krymper, slår sig och kan vara svårt att dreja. 

   Varje lera har sin karaktär. Det är helt annorlunda att jobba med chammoterad fylelera jämfört med porslin. Resultatet blir också annorlunda, Inte bara glasyren utan hela uttrycket. 

Men gemensamt för all lera är att den måste hållas fuktig för att vara formbar. Den går att återvinna. Blöt upp med vatten, lägg på en gipsskiva och knåda. Och den blir hård när man bränner den till 1000 grader eller mer.  

   Jag har svårt att tänka mig ett mer fantastiskt material än lera.

Jag måste ta en paus från tekannorna och drejar pastaskålar

Vissa former finns där. Jag är definitivt inte den första som gör en pastaskål. Då gäller det att erövra formen, och sätta ditt avtryck genom glasyr eller bara ditt temperament. Jag blir ofta fascinerad över att tallrikar eller pastaskålar kan se så olika ut trots att formen är i princip densamma. Det är ändå något som skiljer dem åt. Och det är karaktären som de fått av den som drejat. 

   Även om många modeller är givna, eller så inpräntade i oss, att det inte finns mer än några grundläggande varianter av en tallrik, kopp, eller pastaskål så måste du erövra den och göra den till din. Det skall synas att det är du som har gjort den. Det är viktigt.

En ödesmättad dag

Vi får se vad som är prat från Trumps sida och vad han verkligen kommer att genomföra. Jag tror att man skall ta honom på allvar. Jag tillhörde dem som skrämdes över till ja-till Nato från att ha varit för ett alliansfritt Sverige. Men nu sitter vi här med en allierad som både vill ta över Grönland och Panamakanalen. För att inte tala om allt annat som Trump säger att han vill göra. Jag tror att man skall ta honom på orden. Ett av hans första beslut är att lämna Parisavtalet. Hans politik tvingar oss att skärpa oss. Stå upp för Parisavtalet , öka stödet till Ukraina, försvara små staters rättigheter……

   Nu håller jag på och drejar 40  små tekannor. Jag gör dem 10 i taget. Väger upp 10 klösar med 650 gr lera. Drejar en. Sätter upp måttställningen  med två pinnar som jag drejar mot för rätt diameter och rätt höjd. Och drejar sedan de nio andra. Drejar 10 lock  och 10 pipar på klös, från samma lerklump. 

Locken måste passa i mått och ha en kant som går ner i kannan så att locket inte ramlar av. Piparna skall vara avsmalnande 

Nästa dag så drejar jag en chuck. Tänk er en rak cylinder som jag trycker in midjan på. Sen sätter jag ner kannorna i chucken och beskickar bort så mycket lera som jag törs. Först botten upp, sedan vänder jag på den. Jag vill att kannorna skall vara så lätta som möjligt. 

Jag drejar 10 knoppar. Beskickar locken och passar in dem i kannan, fäster knopparna och gör ett hål i locket  med ett litet rör så att kannan skall hälla jämnare genom att trycket utjämnas när man häller upp téet. 

    Så är det dags för pipen. Först slår jag till en jämn yta där pipen skall fästas. Det går också att skära till pipen så att den passar kannan men det är svårare.  Jag måste dock skära till  pipen med en sickel. Det är dock lättare att skära rakt för att den skall vinkla mot kannan än att skära till för att passa en rund form. Jag trycker pipen mot kannan för att se att den passar och att pipens kant är i jämnhöjd med teet när kannan är full. Jag ristar runt pipen för att märka ut var den skall sitta, tar ett litet rör och gör ett antal hål i kannan. De skall släppa igenom teet men låta bladen stanna kvar. För att fästa pipen så ristar jag i kannan och lägger på slicker, uppblött lera som fungerar som klister. Jag rullar små korvar som jag lägger på vid skarven  och gör en snygg anslutning. Arbetet  med pipen avslutas genom att  jag drar kanten så att den vässas och kan ”skära av” teet när man häller. Pipen skall också gärna luta lite nedåt i kanten. 

   Den vanligaste frågan när det gäller tekannor är: ”Häller den bra?” Och det finns massor med åsikter om hur man gör den perfekta pipen. 

  • Pipen måste vara vass för att skära av strålen när man slutar hälla. 

  • Pipens avslutning måste luta lite nedåt och undersidan får inte var bullig, då släpper inte sista droppen. 

  • Pipen får absolut inte vara som en trumpet. 

  • De små hålen i kannan skall ha minst fyra gånger så stor sammanlagd yta som pipens mynning för att få till ett tryck när man häller. 

  • Pipen skall skäras något snett ner till höger när man håller kannan så att pipen pekar bort från den kropp, för att kompensera att den rör sig under bränning och vrider sig tvärtemot det håll den snurrat när man drejar den.

  

   Men det är inte alltid som verkligheten svarar upp mot teorin. Och kannan häller bra fast den inte borde.

   Sist gör jag ett handtag, eller hänkel som det heter på keramiska. När jag drar en hänkel så vill jag helst att leran skall vara lite för hård för att dreja. Då bjuder den bäst motstånd. Att dra en bra hänkel är lika svårt som att dreja. Jag formar en klump lera till en avlång klump. Tar den i vänster hand. Blöter högra handen och drar nedåt  så att klösen blir längre och smalare. Så småningom börjar trycka så att leran blir plattare. När den är tillräckligt lång så kniper jag av den och lägger den åt sidan. Ristar för att markera fästpunkter. Lägger på slicker, formar och trycker fast hänkeln. 

    Till sist putsar jag kannan med en svamp för att få bort alla ojämnheter och göra hänkelns fästpunkter  snygga, signerar kannan i botten och ställer den på tork. 

    Det tar betydligt längre tid att montera kannan än att dreja den. Om jag monterar 8-10 tekannor på en dag så har jag gjort ett bra dagsverke. 

Äntligen börjar ugnarna gå efter jul

Dags för den första skröjbränningen. Sakerna har torkat extra långsamt eftersom det har varit lite svalt i lokalen.

   Skröjbränningen är den första bränningen. Den som förvandlar lera till keramik. Jag är oerhört försiktig i början av en skröjbränning. Det är viktigt att sakerna torkar ut innan ugnen sätter fart. Om sakerna känns kalla så är de inte tillräckligt torra. Jag lägger skålen mot läpparna för att känna efter. När vatten upphettas och förångas så expanderar det 1700 gånger. Det är det som kallas ångkraft. Vattnet i leran förångas vid 100°C och expanderar också med en väldig kraft och kan spränga skålen så att det bara är att plocka fram dammsugaren och suga upp smådelarna. Därför torkar jag mina saker vid 90 grader i flera timmar innan bränningen tar fart. Det gör att mina saker väldigt sällan går sönder under bränningen. 

   En bränning kan se ut så här:

   1 timme till 90°

   2-5 timmar på 90° (längden beror på hur fuktiga sakerna är och hur stora de är)

   110° ökning per timme till 980°C. 

Även om sakerna känns torra så finns det kemiskt bundet vatten i leran  och om de har tjocka delar så kan det finns vatten längst in, som inte känns på ytan. Ta det lugnt! 

   Det är också viktigt med bra ventilation eftersom  bränningen  avger korrosiva gaser. Jag har installerat en kraftig ventilationsanläggning. Men du bör åtminstone kunna öppna ett fönster och inte sitta och jobba bredvid ugnen medan du bränner.