Svår fråga. Konstnären X:et fick en gång frågan vilken som var hans favoritfärg.
Blå.
Varför blå?
Ja, grön då.
Jag känner mig likadan när det gäller glasyr. Ibland är det celadon. Frågan är bara vilken celadon. Vissa dagar järnröd. Andra gul. Det beror på. Ibland är man sugen på fisk. Och ibland på lammgryta. Just nu är det temmoku. Det är en svartbrun glasyr. Min fru tycker en är brunsvart. Mer brun än svart. Jag skulle säga att den är svart där den ligger tjock, och brun i kanterna där den ligger tunnare. Just den där skiftningen mellan svart och brunt gör den extra intressant i mina ögon.
Temmoku är en mycket gammal glasyr. Det sägs att den härstammar från ett kloster i Kina beläget i en bergskedja som heter Tianmu Shan. Det himmelska ögats berg, inte långt ifrån Shanghai. Glasyren upptäcktes av japanska keramiker som kallade den temmoku, vilket stavas på en mängd olika sätt, men jag skriver temmoku. Och det är väl egentligen en grupp glasyrer. Jag såg en gång en glasyr som kallades blå temmoku, i en butik i Kyoto. Och det är nog den vackraste glasyr som jag sett. Att kunna framställa den vore höjden av lycka.
När vi talar om temmoku så menar vi en glasyr som slår mellan svart och brunt. Man får den genom att ta en basglasyr, till exempel kon 8 ( mer om den längre ner), tillsätta 7-12 % järnoxid och bränna den reducerande. Det finns massor av olika temmoku glasyrer. När jag var på kurs hos David och Margaret Frith i Wales 2010 så lärde jag mig att man ta en glasyr som kallas kon 8, för att den smälter ut vid kägla 8, 1250°. Den består av 40 delar fältspat, 30 delar kvarts, 20 delar krita och 10 delar kaolin. Sen tillsätter man olika mängder järnoxid och får då en skala av färger. 0,5 % ger grått, 1-3 % ger grön från ljus till mörk och vid 8-10 % så får man temmoku. Allt förutsatt att man bränner reducerande, dvs med en låga som äter upp syret i ugnskammaren från 850°. ( En del reducerar från 850 grader andra från 900 eller 1000 grader.) Jag har dels en vedugn i Hälsingland och två elgasugnar hemma i verkstan.
Det kan vara lite svårt att träffa rätt tjocklek. Den skall vara tjockt glaserad annars blir den brun, men är den för tjockt glaserad så rinner den. Efter några bittra erfarenheter så brukar man träffa rätt. Men det finns också många andra recept på Temmoku.
Till exempel det här från Anders Fredholm: Fältspat 58, Kaolin 11, Kvarts 15, Krita 16. Tillsätt 8 % röd järnoxid.
Eller Mrs Newtons temmoku, hämtad från Simon Leach´s Pottery Handbook:
Fältspat 47,2, Kaolin 13,2, Krita 15,4, zinkoxid 2,2, Kvarts 22. Tillsätt 9.8 % röd järnoxid.
Nästa vecka kanske jag har en annan favorit.