Häromveckan hade Leksands folkhögskola celebert besök. Takeshi Yasuda och Felicity Aylieff höll en s k masterclass. Takeshi demonstrerade vad man väl får kalla kreativ drejning och Felicity visade olika dekortekniker.Större delen av året tillbringar de i Jingdeshen, Kinas porslinsstad, där Takeshi Yasuda tillverkar sitt konstnärliga och absolut inte symmetriska bruksgods. Medan Felicity Aylieff gör stora, ibland flera meter höga dekorerade krukor.
Takeshi drejade stora krukor genom att först slå ett hål i den stora klösen i stället för att centrera så att den blev som en ”doughnut”. Utifrån det så drejade han och korrigerade ojämnheten genom att trycka ner handflatan mot kanten med pek och långfingret på var sin sida om väggen. Botten till krukan drejades separat. Takeshi fäste sedan krukan i bottnen efter att ha vänt den upp och ner. Han kunde då fortsätta att dreja den nedre något tjockare delen så att krukan blev ännu högre. Ovanpå satte han en ny ”doughnut” som han drejade upp till en ännu högre kruka.
Takeshi visade också hur han gör handtag genom att rulla en korv av lera under en träplatta vars höjd han fixerat med hjälp av skruvar. På så sätt blev handtaget absolut runt. Handtagets mönster formade han sedan med hjälp av en vanlig simpel trälinjal och genom att slå det mot bordskivan. En teknik som visade sig ha oanade variationsmöjligheter.
Felicity demonstrerade dekortekniker utifrån infärgad engobe som hon målade på tidningspapper, lera eller gipsplattor och förde över till ytan som skulle dekoreras. Hon ristade i leran fyllde i med dekor och torkade bort överflödig engobe.
Kursen annonserades som en keramikkurs med utgångspunkt i mat. ”When we eat, what we eat and how we eat”. Jag hade väl väntat mig mer av det under kursen. Det vi inte fick där fick vi under middagarna då skolan bjöd på ett överdåd i fantastisk mat som kunde konkurrera med vilken finkrog som helst.
Jag är full av beundran för den kursverksamhet som Leksands folkhögskola bedriver. Varje år ordnar de kurser med keramiker av internationell toppklass. Den engelske keramikern Clive Bowen höll kurs veckan innan. Även om det är ett begränsat antal som kan gå kurserna har det stor betydelse för den keramiska scenen i Sverige.