Mer om vad en kopp kostar och varför

DSC_5880  

I våras  skrev jag en text på min blogg som handlade om priset på Konsthantverk och om hur min ekonomi som konsthantverkare ser ut. Den hade rubriken ”Är koppen dyr?” och kom att få ett genomslag som överträffade mina vildaste förväntningar. Uppenbarligen kände många igen sig i min situation  och med hjälp av de digitala mediernas enorma sprängkraft kom den att inom  en vecka nå över 60 000 läsare, ungefär 1000ggr fler än de som vanligen läser mina texter.

I stort är mina siffror korrekta. Men om jag hade anat att fler än de vanliga 60 skulle läsa min text hade jag kanske varit lite mer noggrann med uträkningen. Det är inte bara moms ut, utan jag kan också dra av moms när jag köper något. Månadsinkomsten på 15 000 kr stämmer, men jag kan göra en del avdrag som någon som jobbar inom vården inte kan. Mobil, bredband, facklitteratur och ibland en studieresa. Så slå på några tusenlappar i månaden.  Men jag har ingen kappsäck gömd i garderoben full med sedlar. Nuförtiden swischas och izettlas det. Om det inte går på faktura.

Detta apropå några kritiska kommentarer som jag fått.

Mitt syfte med texten var inte att gnälla eller att någon skulle tycka synd om mig. Jag ville bara förklara varför koppen kostar som den gör, och att den egentligen borde kosta ännu mer.

Det finns ingen trollformel som vi alla konsthantverkare kan använda. Vi har olika situationer. En del är framgångsrika, andra säljer ingenting trots att de kanske är skickliga hantverkare. En del arbetar extra och gör bara det som de vill göra när de väl får gripa sig an sitt material. Andra är helt beroende av kundernas beställningar. En del har stipendium som fyller ut, andra inte.

En del kan inte tänka sig att dreja två likadana skålar. Själv gör jag mina former om och om igen. Jag vet inte hur många koppar jag har gjort av samma modell kanske 20, 30 eller 40 000?

Och jag finner en ro i det.

Var och en måste helt enkelt värdera sitt eget arbete. Vad är det jag gör värt? Och i bästa fall stämmer det med vad tillräckligt många är bereda  att betala för att det skall bli en lön att leva på.

Jag pratade med Ellen Ehk om hur hon ser på prissättning. Ellen är en framgångsrik keramiker som både gör bruksgods och keramiska skulpturer. Ellen säger: Jag har aldrig trott att jag skulle kunna leva på försäljning av  keramik, men däremot av hela min kompetens som keramiker. Jag jobbar deltid på Capellagården och så har jag arbetsstipendium från Konstnärsnämnden. Ibland har jag utsmyckningsuppdrag, och perioder har jag hållit i många kvällskurser för att försörja mig.

Jag gör mycket från grunden, blandar lera och glasyrer. Det måste få ta tid och finnas en glädje i att göra något genomarbetat med omsorg. När jag slutade ta 250 kr för mina koppar och höjde till 550 kr så började de sälja.

Vi tillgodoser inte folkets behov att ha något att dricka i. Det finns koppar överallt.  Vi fyller ett annat behov. Vi säljer en känsla och en identitet genom det vi gör. Tiden är förbi för ”the unknown craftsman”.

Priset uttrycker hur jag värderar mitt arbete.

Anna Lerinder är en annan framgångsrik keramiker och formgivare. Anna jobbar med utsmyckningar, gör formgivning åt stora producenter och har en egen liten sparsmakad tillverkning av brukskeramik där hon ofta samarbetar med duktiga hantverkare. Så länge jag kan minnas har hennes stående kommentar till det jag gör varit: -Calle, dina saker är för billiga!

Anna Lerinders kopp med fat kostar 550 kr. Hon har formgivit den men lägger ut tillverkningen. Det innebär att koppen mest fungerar som marknadsföring och inte ger så mycket bidrag till försörjningen. När underleverantören och butikerna tagit sitt så blir det inte mer än äran och publiciteten kvar.

Jag har funderat på att sluta med brukskeramiken men den ger bra publicitet. Det Anna skulle behöva är längre serier och ett högre pris. Det är inte bara jag som är för billig.

Om man vill veta vad som är ett rimligt pris kan man gå in på https://www.verksamt.se/alla-e-tjanster/rakna-ut/rakna-ut-ditt-pris.  för att få hjälp med beräkningarna. Jag slog in mina uppgifter där. Jag vill tjäna 25 000 kr i månaden. Det tar 20 minuter att göra en kopp. Och angav produktionskostnaderna till lika mycket som lönekostnaderna. Då borde koppen kosta 460 kr istället för som den gör nu 330 kr en höjning med nästan 40 % om jag skall sälja mina saker genom återförsäljare.  Den här mallen säger ingenting om kvalité, s k konstnärlig verkshöjd eller efterfrågan utan är bara ett sätt att räka ut ett standardpris utifrån löneanspråk och förväntad produktion. Den gör inte skillnad på Picasso, Shoji Hamada eller Calle Forsberg.

Apropå Shoji Hamada  så fick  han en gång frågan av en person som såg honom dreja:

-Hur kan skålen vara så dyr? Den tog ju bara ett par minuter att göra. -Den tog inte bara ett par minuter. Den tog 60 år och ett par minuter.

Precis så här komplext är det med priser. Det finns inga givna svar.

Tillsammans kan vi ägna oss åt gammal hederlig folkbildning, för att folk ska förstå kvalitén i det vi erbjuder. Var och en av oss får sedan hävda värdet av sitt arbete så gott vi kan så att vi kan fortsätta att göra det vi älskar att göra.

PS. I tidskriften Hemslöjd nr 5/2015 skriver Lotta Jonsson om priset på konsthantverk och slöjd. Läs! Det är en  utmärkt artikel.  DS.

Drömmen som sprack

Bild från Hertha Hillfons atelje – herthahillfon.se

Bild från Hertha Hillfons atelje – herthahillfon.se

Det blir inget museum av Hertha och Gösta Hillfons hem på Sexstyversgränd 3 i Mälarhöjden. Trots att kulturnämnden i Stockholm beviljat 3 miljoner kronor till att driva verksamheten så säger Stadsbyggnadskontoret nej. Sådan här verksamhet får inte finnas i området. Den ena handen ….

Just nu töms hemmet på det sista av det som var Herthas och Göstas livsverk. Skulpturerna är fraktade till ett lager. Ugnarna är demolerade. Ler-och glasyrförrådet är tömt. Utrustningen är skingrad.

Det här är inget annat en än en kulturpolitisk skandal. Och ett stort misslyckande för kulturpolitikerna på såväl kommunal som riksnivå. Det är möjligt att ett ointresse inte kan betraktas som ett misslyckande. Men sorgligt är det. Ett stort konstnärligt arv skingras.  Det som hade kunnat bli ett av Sveriges vackraste museer med verk av en av Sveriges största skulptörer och med en arkitektur som fått folk att vallfärda till det hillfonska hemmet går nu förlorat för allmänheten. Sådana här miljöer växer inte alltid upp där stadsbyggnadskontoret har planlagt dem så att det finns parkeringsplatser och lämplig kommunal service. Det gäller att ta tillvara på dem där de skapas genom ett hårt arbete under ett långt liv.

Gösta Hillfon dog 1996. Och Hertha Hillfon 2013. Efter Herthas död öppnade dödsboet hemmet för besökande. Folk formligen köade på Sexstyversgränd. En vänförening bildades för att bevara hemmet som museum. Socialdemokraterna lovade före valet 2014 att kommunen skulle gå in och ta över. Men drog tillbaka det löftet när valet var vunnet. Dödsboet ville att det skulle bli ett museum. Det finns en vänförening med flera tusen medlemmar som vill förvalta. Den nya ägaren sa att han var positiv till ett museum. Och så blir det så här.

Besvikelsen är stor.

På kurs hos David och Margaret Frith

David Frith visar hur man dekorerar genom att använda vax

David Frith visar hur man dekorerar genom att använda vax

Jag har varit på kurs hos David och Margaret Frith för andra gången. Första gången jag var där i september 2010 så öppnade de en ny värld för mig. Nya sätt att dreja och dekorera. De satte ihop flera krukor till en större. De drejade och ändrade formen till åttkantigt, ovalt, fyrkantigt. De tryckte ut skålar på formar. De dekorerade genom att lägga lager på lager av glasyrer och använde vax för att spara ut. Och alltihop brände vi i en stor vedugn. Det som kom ut var bland det bästa jag gjort.

David och Margaret startade Brookhouse Pottery i Denbigh i norra Wales 1963 efter att ha gått på Stoke on Trent College Art med Derek Ems som lärare. Sen har de jobbat på och etablerat sig som några av Englands och världens skickligaste keramiker med mängder av utställningar och workshops i Storbritannien, Japan, Tyskland, Holland och Hong Kong.

I början av 80-talet började de ha kurser i sin egen verkstad. Under senare år har de haft tre tvåveckorskurser om året, i april, juli och september. Första veckan ägnas åt drejning och tillverkning av saker. Andra veckan åt dekor, bränning och inte minst medan ugnen svalnar, åt tillverkning av drejverktyg i Davids välutrustade metallverkstad. Sista dagen delade de också med sig av sina recept på glasyrer, engober och leror.

David och Margaret är engagerade och väldigt erfarna lärare, och del av den starka tradition i Storbritannien som utgår från Bernard Leach. För dig som kommit en bit på väg med keramiken och som vill ta ett eller flera steg till så kan jag verkligen rekommendera deras kurser.

Vi brände i båda gasugnarna och i en av vedugnarna.

Vi brände i båda gasugnarna och i en av vedugnarna.

Ugnstömning

Ugnstömning

Hertha Hillfon på Liljevalchs

Fot i brons av Hertha Hillfon. Foto Flora Wiström

Fot i brons av Hertha Hillfon. Foto Flora Wiström

Det var sommaren 1970 och jag hade sommarjobb hos Hertha Hillfon. Jag fick 8 kr i timmen. En ganska modest lön även med den tidens mått. Det kompenserades av att jobbet till stor del bestod i att ligga på ett bord i hennes ateljé och äta jordgubbar och lyssna på Ravi Shankar medan Hertha skulpterade min fot. Ibland fick jag sitta på en stol, som stod på arbetsbordet, medan hon gjorde samma fot ur en annan vinkel. Jag minns inte hur många fötter det blev. En skulle till en skola i Jakobsberg utanför Stockholm. En stötte jag på hemma hos vännerna Mikk och Lotta när jag för första gången var hemma hos dem för ca 12 år sedan. Den stod där i hallen och jag fick ta av mig skor och strumpor för att jämföra. Samma fot. Samma förhållande mellan tårnas längd. Samma sneda lilltå.

Nu i sommar visar Liljevalchs verk av Herha Hillfon fram till den 16 augusti. När man kommer in i den första stora salen ligger den där till vänster – min fot. Åtminstone ser det ut som den.

Det är ett genialt grepp att klä väggarna i de första två rummen med stora foton från Sexstyversgränd 3 i Mälarhöjden; det hem som Hertha och Gösta Hillfon skapade tillsammans och som i sig är ett stort konstverk. På utställningen visas verk från Herthas långa verksamma liv. Här finns ”Ängeln” som Hertha gjorde på Konstfack på 50-talet. Här finns hennes fantastiska skulptur av dottern Maria med sin dotter Frida i knäet, Här finns Kavajen. Här finns porträtten av Gösta från 90-talet.

Mycket är fantastiskt. Så där fantastiskt som bara Hertha Hillfon kunde forma det av en klump lera. Men under ett långt liv gör alla konstnärer också saker som är mindre lyckade. Hertha sa en gång när jag hjälpte henne att flytta runt skulpturerna i verkstan inför en visning: ”Grädden försvinner och skummjölken blir kvar”. Och när guiden säger att det är så fantastiskt för de kan visa saker som hittats efter Herthas död i ett förråd så tänker jag att en del kanske borde ha fått stanna där. Man måste inte visa allt. Man kan sovra. Inte minst i salen med alla skålarna finns det mycket som inte skulle ha lämnat förrådet. Hertha Hillfon gjorde fantastiska fat. Jag saknar dem när jag ser mig runt bland alla skålar som blev kvar.

Men gå och se utställningen. Där finns tillräckligt mycket av det som gjorde Hertha Hillfon till 1900-talets största svenska keramiker och skulptör. Och jag är oerhört glad över Liljevalchs stora sommarsatsning. Sen skulle jag en gång vilja se den stora utställningen med Hertha Hillfons allra bästa verk. En dröm att stilla bedja om.

Är koppen dyr?

kopp

kopp

 

Jag drömmer om att någon gång tjäna så mycket som en undersköterska Och ändå får jag ibland frågan om varför min keramik kostar så mycket. Det här är ett försök att reda ut begreppen:

- Vad kostar koppen?

Mannen som frågade var en del av ett sällskap på fyra personer som kommit in i verkstan. Jag kände igen det ena paret. De var nyinflyttade i området. ” Unga , lyckade med stil och nåt på gång” som Stefan Sundström skulle ha sagt. Hon var AD och han jobbade med pengar. Controller tror jag att det heter. De hade lämnat Söder till förmån för den halvlantliga förorten när barnen kom, och nu visade de sina kompisar runt i sin nya hembygd.

300. Om du köper den på Norrgavel eller Konsthantverkarna, men jag är lite billigare så den kostar 240 här.

Ähum.

Jag tolkade det som att han tyckte att det var lite mycket.

Jag har kaffekoppar för 200.

Du har inga sekunda?

Jo, de ligger i lådan där. 120 styck.

Vad säger du ? sa han vänd till frun. Vi kan köpa fyra till Gittan i födelsedagspresent. Man ser ju ingen skillnad. Frun granskade kopparna. Men det står ju att de är sekunda i botten.

Just det, tänkte jag. Jag vill inte att du ger bort koppar som du låtsas är prima och som inte är det.

Det blev två prima gröna koppar till slut efter en viss vånda. Och de verkade glada när de gick.

Jag kan känna igen mig i paret som vred och vände på koppen , och som gärna ville ha men tyckte det var dyrt. Och så fanns det något som var nästan lika bra , men mycket billigare. Svårt att välja.

Är 300 kr dyrt för en kopp? Det är mycket pengar men är det dyrt? När kunden har betalt 300 kr i en butik, så tar butiken 150 kr. (Jag säger inget om det. Det kostar att driva en butik.) Sen skall staten ha 20 % i moms. Då är det 120 kr kvar. Hälften av min omsättning går åt till att täcka kostnader- lera, bränningar, hyra, frakter, telefon, annonser, försäkringar och tack och lov lite representation. Man kan ta en öl med en kollega och diskutera business. Kvar är 60 kr. Sen skall jag betala sociala avgifter ungefär 15 kr. 45 kvar. Och så är det 30 % skatt 14 kr till försvinner. Då får jag 31 kr inklusive semesterersättning. Dvs ungefär 10 % av det som koppen kostade kunden.

Så här ser det alltså ut: Butikens del inkl moms- ……………………………………………………………………………………………………………………………………
Momsen- …………………………
Mina omkostnader- ……………………………………………………
Sociala avgifter ……………
Sen vanlig skatt …………
Min del - …………………………

Jag är 63 år. Jag måste säga att det går ganska bra för mig som keramiker. Jag säljer på Svenskt Tenn, Norrgavel, Konsthantverkarna, Jag gör grejor till fina restauranger som Frantzén, Volt, Ambiance (alla med stjärnor i Guide Michelin) till Lilla Ego, Pubologi, Bistro Rolf de Maré. Jag skickade nyligen 300 grejor till en fin restaurang i Bangkok och jag har fått en storbeställning till en Michelinkrog i Athen. Just nu håller jag på att göra 500 grejor till Kitano Sumai Sukkeisha en affärskedja i Japan. Det är jättekul. Jag älskar mitt jobb. Och jag jobbar nästan jämt. Jag har en lön på 15 000 kr i månaden – före skatt. (Och en pension på 10 400, om jag går i pension vid 67.) Det går inte att leva på tänker du. Nej det gör det nog inte men jag hyr en lokal av mig själv, dvs bolaget som jag och min fru har hyr en lokal i källaren till huset som vi och banken äger. Så då får jag 5475 kr i hyra varje månad. Så jag får in ca 20 000 kr i månaden före skatt. Det går bra. Jag jobbar mest så det går inte så mycket pengar till nöjen. Men jag har i hela mitt liv som keramiker velat tjäna som en undersköterska. Idag är det ca 24 000 kr. Det kanske låter patetiskt. Men det är ett av mina mål.

Om jag skulle tjäna 24000 så skulle jag behöva höja priserna med 60 % och ändå sälja lika mycket. En kopp skulle kosta 480 kr. En pastaskål skulle stiga från 320 till 510 kr. En tallrik från 360 till 580. En kanna från 700 till 1120 kr. Ja. jag tror du kan räkna själv. Priset gånger 1,6.

Jag kan försöka höja min lön på två sätt. Jag kan inte jobba mer, men jag kan försöka sälja mer direkt i verkstan. Då får jag det som butiken skulle ha fått. Och jag kan höja priserna. Min plan är att höja med ca 10 % i taget. Först nu 1 juli och sen 10 % till vid årsskiftet. Så får vi se om kunderna hänger med, eller om han med frun som var i verkstan bara kommer in och tittar.

Första bränningen

ugn  

Äntligen var det dags att tända i eldstaden. Klockan var 5 på morgonen den 30 april. Och det var precis så där magiskt som det är tidiga morgnar bara man kan förmå sig att lämna sängvärmen. Stilla, tyst så när som på fåglarnas tillkännagivanden att de minsann är uppe, på plats och tänker försvara sitt revir, och lite för kallt.

Tändstickan antände tidningspapperet. Den tunna tändveden började spraka. Elden var igång. Sakta värmdes cirka 3 ton högeldfast sten inköpt från Oxelösunds järnverk. Det ångade av stenarna när fukten gick ur. I ett hål i ena väggen gick en pyrometer in i ugnen för att mäta temperaturen. 20°, 23°, 29° 32° 40°, snart var det 100 grader i ugnen. Alltid något, men vi skulle upp till ca 1260°. Pyrometern är bra, men den anger inte skillnader i ugnen, och den behöver inte vara exakt. Därför hade vi ställt in koner i ugnen på olika ställen tillsammans med våra saker. Den tyske kemisten Herman Seeger uppfann på 1800-talet ett smart system för att mäta temperaturen på höga nivåer. Han skapade ett antal numrerade koner med olika smältpunkt. Vi hade ställt in kon 7 och kon 8 ( 1268°) på olika ställen.

Jag har trevliga grannar. Eli Keller och Linda Ljunggren är intresserade av samma saker som jag. Vi jobbar med keramik. För några år sedan åkte vi till Hellidens folkhögskola för att gå på Jan-Åke och Stefan Anderssons kurs i att bygga en enkel vedugn. På hösten köpte vi in 8 ton sten och sen har det tagit sin tid. Det är mycket annat man skall göra i livet. Man skall bygga hus och man skall försörja sig. Men nu sprakade det.

Strax före 6 kom Eli och jag kunde gå hem och äta frukost. När jag kom tillbaka hade vi kommit en bra bit på väg. Linda anslöt. Kl 7.40 passerade vi 600 °.

Ugnen var en likadan som den som vi byggt på Helliden. En enkel konstruktion. Underst eldstaden med sitt eldgaller ca 120 cm djup och 60 bred. Ovanpå den ugnsplattor och en öppning i bortre änden av eldstaden så att lågan kan komma upp i ugnskammaren och ut genom skorstenen. Själva ugnskammaren är på ca 280 liter. Ovanpå inkastet står skorstenen ca 3 meter hög. Vi har inte använt någon cement utan bara staplat stenarna på varandra. Det svåraste var valvet som vi fick göra om några gånger innan det satte sig på plats, med hjälp av en form, några kilar och stoppstenar.

Kl 10 851°. Det är något magiskt med att stirra på pyrometern. 20 minuter senare 925°. Men sen började det att gå trögare.

Det speciella med att bränna i en vedugn är att man skapar en atmosfär i ugnen som kan ge fantastiskt fina glasyrer. Varje gång man kastar in ved skapas ett underskott av syre. När syret reduceras så påverkar det glasyrerna. Elden snor helt enkelt syreatomer från glasyren. Och eftersom det är metalloxider som ger färg åt glasyrer förvandlas färgerna. Jag hade med några skålar i oxblodsglasyr, mörkt röd. Den blir blå i en elugn. Sen gör också elden och all aska att man inte kan kontrollera resultatet helt och hållet.

Vid lunchtid så stod vi och stampade kring 1100°. Vi konsulterade mer erfarna kollegor. Vi byggde på skorstenen mitt under pågående bränning. Vi öste in ved i eldstaden. Vi prövade med att elda lite försiktigare. Och sakta steg temperaturen bara för att sen falla igen. Och stiga igen. Vi hoppades och misströstade och drack kaffe med bulle. Vid tretiden så var vi uppe i 1200°. Som mest visade pyrometern 1231°. Dumt nog hade vi inte ställt käglorna så att vi kunde se dem under bränningen. Vid 17-tiden gav vi upp lite missmodiga. Stolta över att vi ändå kommit upp så i temperatur men besvikna över att inte nått hela vägen fram.

1 maj inleddes med en tur ugnen. 90°!!! Hade det gått så snabbt ner? När vi öppnade ugnen kunde vi se att man skall aldrig lita på en pyrometer. Kägla 7 och 8 låg helt utsmälta. Vi hade säkert varit uppe i 1280°. 1300 trodde Linda. Flera av glasyrerna blev riktigt bra och för att vara en första bränning så överträffade den våra förväntningar. Nu skall vi göra några justeringar. Höja skorstenen. Göra så att vi kan se käglorna under bränning. Och sen på igen.

A Mad Tea Party

A Mad Tea Party

I lördags var det vernissage på Kaolins tekanneutställning A Mad Tea Party. 37 keramiker ställer ut tekannor, däribland några av landets främsta keramiker som Gösta Grähs, Ellen Ehk, Thomas Anagrius, Ann Sofi Gelfius och Jonas Lindholm. Mina personliga favoriter var Anna Lerinders strama cyliderformade kannor i svart lera med lika snygga handtag i metall som Anna Lerinder själv gjort, Karin Nyströms lite friare lekfullare former och Masayoshi Oyas lilla cylindertekanna med blå lätt dekor. För mig känns det som en ära att få vara med i det här sammanhanget med tre kannor i porslin med isblå chünglasyr.

För en keramiker är tekannan något alldeles extra. Ett slags mästarprov. Den skall vara vacker, eller ha en uttrycksfull form. Balanserad så att den känns bra att hålla i och hälla med. Och den skall hälla och inte drälla. Rent produktionstekniskt så består den av själva kroppen, pipen, locket med knopp och handtaget. Allt måste drejas så att det passar ihop, och sen fogas samman när det torkat tillräckligt för att kunna bearbetas. Handtaget dras eller så tillverkar man eller köper ett handtag i ett annat material. Jag köper mina från Tougeishop i Japan.

Tekannan är något man samlas kring. När jag var ung satt vi uppe till långt in på nätterna och drack te, pratade om livet och lyssnade på Leonard Cohen och Bob Dylan.

Min syn på livet formades till stor del då ‐ runt en kanna te.

När det regnar på prästen så stänker det på klockaren

Jag var på Årets kock-finalen. Stor tillställning, massor av folk. Alla var där. Dahlgren, Magnus Ek, Frantzén, Roland Persson, hon Fransson från Borgholm, Prins Filip och många många fler. Sex finalister lagade två rätter efter givna förutsättningar. Den ena med anka som huvudingrediens och den andra med skreij och pilgrimsmusslor. Råvarorna var givna men sedan var det fritt fram. Den ena rätten serverades på en given tallrik, lika för alla.

Den andra tallriken med eventuell tillhörande skål fick finalisterna välja själva. Det är där jag kommer in. Förra året gjorde jag tallrikar till Daniel Rähms som gick och vann. I år hade jag gjort tallrikar till två finalister. Markus Westh och Filip Fasten.

Markus hade en lätt böjd tallrik utan bräm, vit glasyr och en 5 mm utsparad kant där den mörkt röda leran syntes; med tillhörande liten skål i samma stil. Till vardags jobbar Markus på The Flying Elk.

Några dagar före finalen blev jag uppringd av Filip Fasten, som jobbar på Restaurant Frantzén. Han ville ha några till av de där tallrikarna med uppvikt kant som de har på restaurangen. Jag fattade inte först, men så kom jag ihåg att när Björn Frantzén var här så lyfte han bort en blomkruka från sitt fat och sa att: ”Såna där vill jag ha.” Blomkruksfatet uppgraderades till tallrik på finkrogen. Och nu var det såna där som Filip skulle servera sin mat på.

Jag missade själva tävlingen, men kom lagom till prisutdelningen. Först ut trean, sedan tvåan. Och mer besvikna brons- och silvermedaljörer har jag sällan sett. Ingen av ”mina pojkar”. Vinnare och årets kock, här gjorde prinsen en lååång konstpaus, är Filip Fasten. Han var desto gladare. (Jag har aldrig förstått varför man sprutar champagnen på alla som står runt om kring)

Jag känner mig också nöjd. När det regnar på prästen stänker det på klockaren.

Boken om Konsthantverkarna

Konsthantverkarna under sex decennier Ett samlat verk

Konsthantverkarna under sex decennier Ett samlat verk

Nu har boken om Konsthantverkarna kommit. Den handlar om våra 60 år på den svernska konsthantverkscenen. Petter Eklund skriver om Konsthantverkarnas historia under rubriken "En kryddbod för konsthantverket" vilket syftar på den rubrik som toppade den första notisen i tidskriften Form om Konsthantverkarna. Kerstin Wickman har en intressant artikel som beskriver den internationella rörelse under 1900-talet som Konsthantverkarna är en del av. Susanne Helgesson diskuterar kooperativens villkor. Och många medlemmar kommer till tals.

Själv har jag skrivit förordet. Och det lyder så här:

Konsthantverkare är som andra människor - nästan. Bara mer förtjusta i , och med en större begåvning för, att arbeta med material som lera, silver, trä, betong, textil eller vad som helst som låter sig formas till något vackert och användbart; eller varför inte till något vackert och onyttigt. Eller något som inte alls är vackert utan skrämmande eller tankeväckande. Något som berör.

En gång i tiden var konsthantverk lika med användbara föremål som var extra vackra och handgjorda. Men konsten i konsthantverket ville inte känna några gränser. Nyfikenheten och skaparlustan hos konsthantverkarna är för stor för att inte ta reda på vad som finna bakom vägkröken och bortom horisonten.

Det som förenar olika konsthantverkare idag är utgångspunkten i materialet, precis som det som förenar pianister är pianot - vare sig de spelar jazz eller Beeethoven. Och precis som inom musiken finns det något för alla smaker. man måste inte gilla allt. Men här finns något för alla.

Föreningen Konsthantverkarna har funnits sedan 1951 och har spelat en unik roll för det svenska konsthantverket.Stora delar av Konsthantverkssverige har varit knutet till Konsthantverkarna. Här har många av de mest betydande konsthantverkarna visat sina verk, antingen som medlemmar eller som utställare. Här har det traditionella samsats med det nyskapande och krukmakaren delat arena med silversmeden. Allt under en gemensam målsättning att endast det bästa är gott nog.

60 år är en lång tid. Mycket har hänt i världen, inom konsthantverket och hos Konsthantverkarna. I denna bok kan du hitta en del av vår berättelse.

Vill du köpa boken?

Boken " Konsthantverkarna sex decennier" kostar 270 kr och du kan beställa den genom Konsthantverkarna - Info@konsthantverkarna.se eller varför inte slinka in på Södermalmstorg 4 om du har möjlighet.

Drejkurser

Jag håller kurser i drejning. Det brukar bli en tre, fyra helgkurser per termin. Det började 1995. Jag var nyskild och inkomster och utgifter gick inte riktigt ihop. Dagen för hyresinbetalningen närmade sig och kontot var förskräckligt tomt. Jag lånade ihop några extra drejskivor, satte upp några lappar i området och plötsligt hade jag tre kvällskurser. Och hyran var betald. Sen dess har det rullat på. Kvällskurser, helgkurser, veckokurser under sommaren. Tidsramen har varierat, men upplägget har varit det samma från första stund. Alla har var sin drejskiva. Och alla jobbar utifrån sina förutsättningar med vad de vill. Eleverna jobbar och frågar, och jag visar. Här sitter nybörjare tillsammans med dem som vill förbättra sina tekannor.

Nu för tiden är det mest helgkurser. 10-16 på lördag, 10-16 på söndag och avrundning på måndag kväll 18.30-21.30. Två veckor senare när jag har bränt alla saker så kommer eleverna hit och glaserar. Till helgkurserna lagar jag lunch. Det ingår i priset. Soppa och nybakat bröd eller ofta någon pastarätt.

Jag vet inte hur många hundra elever som varit med. Och nästan bara kvinnor, eller i alla fall så där 95 % minst. En påtaglig skillnad mellan män och kvinnor är att kvinnor har i allmänhet betydligt sämre självförtroende än män. Kvinnor tycker att det är svårt medan männen tycker att de är duktiga. I allmänhet och inte i varje enskilt fall. Det svåra med att lära sig att dreja är att lära sig centrera. Det är som när man ska lära sig cykla. Då måste man lära sig att hålla balansen. Kan man det så kan man cykla. Kanske inte på ett hjul och man kanske inte kan göra konster på cykeln , men man kan cykla. Och kan man centrera så kan man dreja en liten skål. För att centrera så måste man kunna hålla händerna stilla. Man måste använda sin kropp och få händerna att samverka för att kunna dreja en bra skål. Om leran far runt med händerna på drejskivan så måste man ta makten över leran. I början kan det vara svårt och frustrerande. Men när man behärskar konsten är det en oerhört meditativ sysselsättning.

Du kanske skulle pröva?

En vanlig dag i verkstan

Jag har ambitionen att börja tidigt, men när morgonbestyren är avklarade, hunden fått sin promenad och jag gått de tio stegen från ytterdörren till verkstan i bottenvåningen så brukar klockan gå mot nio. Då har jag varit nere en sväng tidigare och kollat att nattens bränning gått bra, och kanske gläntat på dörren till den ugn som brändes i förrgår. Varje dag går en ugn. Ofta från någon gång på eftermiddagen till en bit in på natten. Jag har tre ugnar. Det senaste tillskottet är en Paddeltherm el/gasugn som inte är helt installerad än. Med den hoppas jag att kunna bränna fina reduktionsglasyrer. Mer om det en annan gång. Är det måndag börjar veckan med att jag gör en plan för veckan; vad som ska drejas, vad som måste brännas och vad som måste skickas iväg. Sen börjar jag dreja. De andra veckodagarna börjar jag med att plocka fram det som jag drejade under gårdagen så att det får torka tillräckligt för att kunna beskickas. Det betyder att man svarvar av överflödig lera och fixar till botten.

Dagens drejning brukar vara över på ett par timmar. Då kanske jag har drejat 40 koppar eller 15-20 tallrikar. Det finns en underbar meditativ koncentration i drejningen. Nästa steg i processen är att beskicka. Är det en kopp eller kanna så måste jag hänkla -dra ut handtag ur en lerklös och fästa dem. Det hela får torka ett tag innan det är dags för putsning och signering.Till slut ställs koppen på tork.

Någon gång under beskickning och hänkling så brukar det vara dags för lunch. Min fru, Marika Delin, ritar och anlägger trädgårdar (www.marikadelintradgard.se), och sitter för det mesta hemma så vi äter lunch tillsammans. Ibland har vi sällskap av Carina, som hjälper mig ibland, eller någon av Marikas praktikanter.

Efter lunch måste jag sätta ugnen. En skröjugn går ganska fort att sätta medan det tar tid att förbereda glasyrbränningen. Dagen går. Jag preparerar lera i lerkranen, packar det som skall skickas, städar, svarar i telefon och på mail, funderar, skriver fakturor.

Mitt bästa sällskap är kultur och nyhetsprogrammen i P1 och musiken- Tom Waits, Stefan Sundström eller min kusin Ebba Forsberg.

Det är sällan som jag hinner allt som jag föresatt mig. Och det ena dagen är ofta förvillande lik den andra som på ett långt pärlband. Och visst skulle jag vilja hinna experimentera och leka med leran. Men jag gillar verkligen mitt jobb. [quote]Jag kan verkligen bli lycklig när drejskivan snurrar och Stefan Sundström sjunger Allan Edwalls sång om den lilla bäcken som rinner mot den stora ån.

Och i morgon är det måndag- igen.

Invigningstal till utställningen "Signerat"

Igår var det invigning av Konsthantverkarnas utställning Signerat på Arkitekturmuseet. Utställningen är ett led i Konsthantverkarnas 60-årsjubileum. Och igår kväll var det fullsatt och festligt på Skeppsholmen. Kulturministern var där och höll tal, tillsammans med museets publika chef Anneli Strömberg och undertecknad. Gå och se utställningen. Den består av ett verk av var och en av Konsthanverkarnas medlemmar, samt verk av en del av våra tidigare medlemmar. Det är tungviktare som Signe Persson Melin, Bertil Vallien, Ingegärd Råman m fl. Du har sommaren på dig. Men vänta inte. Snart ringer skolklockorna in till höstterminen.

Och här är det tal som jag höll på invigningsceremonien.

Det finns en punkt i varje ny bekantskap då man får frågan: – Vad jobbar du med? – Jag är krukmakare.

Då kommer alltid samma välmotiverade fråga: – Kan man leva på det? Då brukar jag lägga min högra hand mot hjärtat och känna efter: – Ja, det slår fortfarande.

Det är inte bara ett tecken på att jag lever. Ända sedan den dag då jag upptäckte leran som arbetsmaterial har mitt hjärta klappat passionerat. Precis som det gör hos alla konsthantverkare, vilket material de än jobbar med. Det är därför vi fortsätter att slåss och leka, strida och smeka vårt material tills det följer oss. Bara den som är tillräckligt passionerad är beredd att trotsa alla hinder för att nå målet, att kunna leva på sitt hantverk trots att det egentligen inte går. Vi är som humlorna som flyger fast de egentligen inte kan.

En viktig drivkraft för mig är jag kan sprida glädje med mina saker. När det är tomt på kontot och oron knackar på brukar jag tänka på den kvinna som sa: [quote]Om du visste hur glad jag är att kunna dricka kaffe ur din kopp varje morgon. Den gör det mycket lättare att gå upp och gå till jobbet.

Och när det är fest dukas glasen fram, tallrikarna kommer på bordet, smyckena tas fram ur sina askar. Och mitt i alltihop Sam Stigssons galna betongljusstakar. Vi konsthantverkare sprider glädje i vardagen och sätter glans på festen.

En stor och viktig skillnad om man jämför situationen idag med för 60 år sedan då Konsthantverkarna bildades är att då fanns det en livskraftig industri som producerade textil och keramik. Många konsthantverkare var anställda vid fabrikerna samtidigt som de hade en stor frihet att göra sina egna saker. Som t ex vid gamla G-studion i Gustavsberg. Eller så kunde de arbeta med uppdrag till industrin. De industrierna är i stort sett borta idag. Samtidigt produceras det keramik som aldrig förr i lokala verkstäder.

Glasbruken skär ner medan den studioglasrörelse som startades av Åsa Brandt - under många år medlem i Konsthantverkarna och under en period ordförande- fortsätter att växa. Idag är det vi - de enskilda konsthantverkarna - som för kunskaperna vidare och utvecklar den. Vi producerar det nya. Vi fortsätter att utveckla det traditionella bruksgodset så att det passar människan av idag. Och vi gör det av egen kraft. Vi skulle önska att det fanns fler som Inger Wästberg som framgångsrikt använde konsthantverket till att marknadsföra Sverige när hon och hennes man Olle Wästberg arbetade på generalkonsulatet i New York. Vi vill inte ha allmosor, men vi hoppas att staten , landstingen , kommunerna och företagen förstår vilken kraft som finns i konsthantverket för att öppna dörrar, marknadsföra Sverige och skapa en miljö som människor gillar att vara i. Se oss! Använd våra kunskaper! Låt oss vara med!

För drygt 60 år sedan fick Marianne von Münchow en lysande idé-att öppna en gemensam butik där konsthantverkare skulle kunna sälja sina saker. Redan 1906 hade Konsthantverkets Gille bildats. Gillet ordnade utställningar, gav ut en årsbok och verkade för konsthantverket. Men det behövdes något mer - en butik. Seadn dess har stora deler av konsthantverkssverige varit knutet till Konsthantverkarna, som medlemmar eller som utställare. I den här utställningens tillbakablickande delar får ni möta några av dem som skapat mycket av det som vi omgett oss med under de senaste 60 åren. Och bland dagens medlemmar finns några av dem kommer att skapa det som vi i framtiden kommer att uppfatta som ett uttryck för det bästa i det tidiga 2000-talet. Jag tycker att idén fortfarande är lika lysande - en gemensam plattform, en gemensam scen där vi kan visa och sälja det vi gör, och där publiken kan hitta det bästa konsthantverket i alla material.

60 år innebär höjdpunkter och dalar. Idag är Konsthantverkarna en pigg 60-åring som satsar framåt. Vi finns varje dag i vår butik på Södermalmstorg. Den här utställningen kommer att gå vidare till Malmö och Göteborg. Och nästa sommar kommer vi att inta Sofiero med en annan utställning. Vi är en bit från 80-talets hausse, då det ibland krävdes köordning vid vernissagerna och besökarna kunde störta in grabba tag i en vas och utropa: [quote]Den är min.[/quote] Jag ser fram mot den dag då vi måste köpa in kravallstaket för att hålla ordning vid vernissagerna. Men vi är inte där än. OM vi kommer att lyckas och om vi kommer att leva i 60 år till beror ytterst på om ni vill ha oss och ser värdet i det vi gör. Med dessa ord förklarar jag utställningen öppnad.

Japansk TV i verkstan

Fråga mig inte hur det gick till, men plötsligt så hade jag ett japanskt tv-team i verkstan. Om jag förstått det hela rätt så gör de en serie om världsarvet. Nu var turen kommen till Drottningholm slott, och via det så gick kopplingen till Ostindiska kompaniet och dess import av porslin från Japan och Kina. Och då tyckte någon tydligen att man skulle ha med en livs levande krukmakare. Så jag fick knåda lera, dreja, sätta ugn och tömma ugn, glasera och stolt visa upp det färdiga resultatet. Jag är väl inte någon skådis i världsklass, och det är hemskt vad man känner sig stel och obekväm att av vara sig själv bara för att det är ett japanskt filmteam som tittar på. Det lär visst vara en populär programserie. Vi får väl se vad som händer med tittarsiffrorna nu. Och mina försäljningssiffror i Japan.

Konsthantverkarna fyller 60!!!!!

Nu på lördag 9 april är det vernissage på Konsthantverkarnas jubileumsutställning "En lång, en kort". Medlemmarna har inbjudits att skapa ett nytt föremål som skall produceras i en serie om 60 eller om 6. Alla föremål skall vara numrerade och signerade. Utställningen invigs kl 12.30 av Prinsessan Christina, Fru Magnusson. Dagen till ära har vi öppet ända till kl 24 eftersom det sammanfaller med Kulturnatten. Utställningen pågår till den 21 maj. Jag har en gjort en turkos kopp i ny modell med ett fat, som är drejat och skuret så att cirkeln förvandlats till en buktande fyrkant, i en serie om 60 exemplar. Men jag har ingen aning om vad de andra medlemmarna har gjort. Åsa Lockner har beställt en serie miniassietter som hon skall foga in i sina föremål av silver. Det skall bli väldigt spännande att se vad som kommer ut av det.

[quote float="left"]Jag tror att den här utställningen kommer att bli något extra.[/quote]

Small in Japan

Det känns märkligt. Marken skakar och strålningen faller i Japan. Vi lyssnar på varje nyhetssändning med Sonning och Horner på plats. Och jag sitter och drejar saker som skall till Japan. Just nu Sunaga design i Nagano. I april ska jag göra saker åt Kitano Sumai Sekkeisha, en butikskedja med skandinavisk inriktning. Två stora jobb. Massor av grejor som skall fraktas över halva världen. Om det går. Om trafiken rullar i Japan. Om de fortfarande vill ha dem när de är klara. Det är visserligen bara en begränsad del av Japan som är skakat och skadat. Och allt kanske är business as usual om någon månad. Men just nu låter det som det bara blir värre och värre. Jag är väldigt stolt över att sälja keramik i Japan. som att sälja bröd till bagarbarnen. Och visst är det fascinerande med deras intresse för det skandinaviska. Det måste bero på att vi tittat så mycket på vad de gör, bearbetat det och sen gjort om det på vårt sätt. Jag tror att många japaner känner igen något i det skandinaviska (vad det nu är) som samtidigt känns lite lagom exotiskt.

Välkommen till min nya blogg!

Calle Forsberg Keramik

Calle Forsberg Keramik

Handdrejad keramik I produktkatalogen kan du se ett urval av Calle Forsbergs produktion. Alla produkter kan fås i vit, svart och grön glasyr.

Om du beställer keramik för minst 600 kr så har du gratis frakt inom Sverige (gäller privatpersoner). Beställ per telefon, 08-570 339 75, så att vi kan komma överens om leveransen. Betalning i förskott till PG 987073-4

[quote float="left"]Du är också välkommen att besöka verkstaden, men ring mig först[/quote]